Orga rasuna in Castelul Peles

Publicat 02/06/2015 @16:06 0 comentarii
Orga rasuna in Castelul Peles

Stagiunea Sunetul Muzicii de la Castelul Peles editia a V a, eveniment organizat de ExcesMusic si Muzeul National Peles, continua cu primul Festival de Orga prilejuit de recenta reconditionare a instrumentului istoric din sala de muzica a castelului.

Recitaluri inedite vor fi sustinute de soprana Veronica Anusca si organistul Mihai Murariu, sambata 6 iunie 2015, de la ora 16, respectiv de violonistul Ladislau Csendes si organistul Remus Henning, duminica7 iunie 2015, de la ora 12.

Orga Castelului Peles a fost construita in anul 1904 de firma Rieger (Jägerndorf) ca op. 1000. Deja numarul acestei lucrari atesta importanta instrumentului regal. Este vorba de un instrument cu o dispozitie romantica, registrele fiind dispuse pe doua manuale si pedalier. Acest instrument este inzestrat cu o tractura pneumatica, tubulatura se afla intr-un dulap cu jalouzii. Instrumentul se afla intr-o nisa intre doua incaperi si poate fi cantat din doua console. In arhive exista cateva poze cu regina Elisabeta la orga si George Enescu la vioara. Regina Elisabeta a Romaniei, Carmen Sylva, a fost cea care a trezit interesul tanarului muzician pentru orga. Regina Elisabeta a primit la varsta de 12 ani lectii de orga de la organistul, pianistul si compozitorul Sigismund Neukomm, cand acesta se afla ca oaspete in castelul Monrepos la Neuwied.

Soprana Veronica Anusca si pianistul Mihai Murariu, au inceput colaborarea cu aproximativ trei ani in urma, iar de atunci au sustinut numeroase recitaluri si au fost premiati la diverse concursuri de interpretare muzicala, printre care Concursul International de Interpretare Vocala Sabin Dragoi Timisoara (Marele Premiu), Festivalul si Concursul National al Liedului Romanesc de la Brasov (Premiul I), Concursul International de Interpretare vocala “Maestrii Artei Lirice – Petre Stefanescu Goanga” martie 2011, desfasurat pe scena Operei Nationale din Bucuresti, la care soprana Veronica Anusca a castigat locul I, iar Mihai Murariu premiul “Colla Parte” pentru cel mai bun maestru acompaniator.

Cei doi vor interpreta opusuri de: J.S.Bach, Al.Stradella, V.Bellini, J. Pachelbel, W.A.Mozart si G.Rossini.

Organistul Remus Henning intre anii 1989-1991 a urmat o specializare in muzica bisericeasca la Conservatorul Regal de Muzica din Regensburg (Germania). In perioada 1995-2000 a fost student la Facultatea de Muzica din Brasov (sectia orga, clasa maestrului Hans Eckard Schlandt). In anul 2006 isi sustine masteratul in Interpretare Organistica la Conservatorul de Muzica din Paris - clasa maestrului Daniel Roth. A concertat in tara si strainatate: Germania, Austria, Ungaria, Italia, Franta, Spania, Liban si Elvetia. Este castigator a numeroase premii: 1992 - premiul I la Concursul de interpretare organistica de la Viena; 1995 - premiul I pentru interpretarea muzicii baroce in München; 2000 - premiul I la Concursul International de Orga Paris; 2002 - premiul de onoare pentru cea mai buna interpretare moderna la Festivalul International de Muzica din Italia; 2006 - premiul de onoare si trofeul „Omul de Aur“ la Festivalul de Orga de la Alma-Ata - Kasakhstan. Din anul 2012, este protagonistul productiei “Orgi istorice din Romania (5 albume)”, inregistrand deja primele doua CD-uri, cu orgile transilvanene din Cisnadie si orga istorica de la Castelul Peles.

Ladislau Csendes este violonist, violist, profesor. In 1990 a fondat impreuna cu pianista Dolores Chelariu, Ansamblul Aperto cu care a sustinut concerte in cadrul unor prestigioase festivaluri internationale si turnee artistice in Germania, Elvetia, Polonia, Spania, Ungaria, Italia etc. Inregistrarile Radio, TV si CD realizate de ansamblul APERTO au obtinut cronici elogioase din partea presei de specialitate. In anul 2000, ansamblul a obtinut premiul revistei "Actualitatea Muzicala". Colaborarea cu mari compozitori ai secolului XX, ca: Ligetti, Kurtag, Vieru, Olah, Stroe au fost benefice pentru evolutia formatiei. Acum patru ani a fost lansat un dublu compact disc – intitulat Aperto 20, iar acum trei ani Duo Aperto a inregistrat un compact disc inedit pe care se regasesc miniaturi pentru vioara si pian create de Franz Liszt.

In interpretarea violonistului Ladislau Csendes si a organistului Remus Henning veti putea asculta muzica veche transilvaneana, precum si opusuri de: Joseph Soulzer, Charles Bohm, Gaty Zoltan, J.S.Bach si Benedetto Marcelo.

Accesul se face pe baza de invitatie, care poate fi obtinuta completand un formular pe site-ul http://peles.ro/concertul-sunetul-muzicii-iv-editia-a-v-a/

Programul complet al stagiunii pe:
http://stagiuneasunetulmuzicii.wordpress.com

Parteneri: Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania prin Programul “Oportunitati la tine acasa”, Radio Romania Cultural, Asociatia Cultural – Sportiva Pro Valores, Primaria Orasului Sinaia.

Comentarii (0)

Completeaza detaliile de mai sus sau click aici pentru logare.

Vremea la munte

 • Acum Vf. Omu Prahova
 • -4 °C

 • Min-2°C

  Max1°C

 • Acum Sinaia Prahova
 • 2 °C

 • Min3°C

  Max12°C

 • Acum Brasov Brașov
 • 7.7 °C

 • Min7°C

  Max17°C

 • Acum Predeal Brașov
 • 2 °C

 • Min-5°C

  Max1°C

 • Acum Busteni Prahova
 • 0.9 °C

 • Min-5°C

  Max2°C

 • Acum Bran Brașov
 • -1 °C

 • Min6°C

  Max11°C

 • Acum Azuga Prahova
 • 6 °C

 • Min4°C

  Max11°C

Live Webcams

Webcam BusteniVezi Live

Promoveaza-ti evenimentul!

Promoveaza gratuit evenimentul tau pe buceginfo.ro!

Iti punem la dispozitie o platforma online prietenoasa si usor de utilizat. Poti alege sa folosesti orice tip de continut, de la simplul text pana la fotografie sau prezentare video.

Nu ezita sa ne contactezi, indiferent ca vrei sa promovezi o conferinta, un concert, o excursie organizata, un concurs sau pur si simplu ai o oferta de nerefuzat. 

Afla mai multe >>

buceginfo.ro/pagina-ta